Jak vybrat snowboard Boardmania.cz

Jak vybrat snowboard

Nevíš si rady s výběrem snowboardu? Jak má být dlouhý, jaká je správná tuhost a ze všemožných tvarů, prohnutí a technologií ti jde hlava kolem? Připravili jsme pro tebe (snad) srozumitelný návod, jak vybrat prkno právě pro tebe.

Styl jízdy a zkušenosti jezdce

Výběr snowboardu závisí na několika základních kritériích. V první řadě je to kde chci nejvíc jezdit (použití) a zkušenost jezdce, od toho se odvíjí výběr tvaru, prohnutí a tvrdosti snowboardu a v druhé řadě je to taky délka, kterou určujeme podle výšky a váhy jezdce.

Důležité je si ujasnit jaký styl jízdy preferujeme, respektive kde chci jezdit nejvíc. Obecně rozdělujeme styl jízdy na:

  • Freestyle - jezdím hlavně v parku a baví mě skákat, jezdit na bednách a railech, zkouším různé triky. Freestyle prkna jsou měkčí, hodně točivá, symetrická na obě strany.
  • Freeride - jezdím hlavně mimo sjezdovku v hlubokém sněhu a v prašanu. Freeride prkna jsou tvrdší, mají delší "nose" a jsou širší. Někdy mají i speciální tvar upravený pro hluboký sníh.
  • All mountain - jezdím hlavně na sjezdovce, ale někdy taky v parku a ve volném terénu. Univerzálně naladěná prkna, která tvarově vychází z freestylových prken, ale mají delší "nose" a větší tuhost.

Styl jízdy na snowboardu

Pak tu máme různé kombinace základních jízdních stylů, což je

V popisu jednotlivých snowboardů uvádíme použití konkrétního prkna, takže jednoduše zjistíš kam desku zařadit.

Tip pro začátečníky

Začínajícím jezdcům doporučujeme měkké All mountain snowboardy, případně Freestyle prkna. Zatáčení na nich bude mnohem snazší a povede k rychlému rozvoji jízdních dovedností. Na učení jsou nevhodná příliš tuhá prkna a freeridové speciály. Další možností je vybírat ze snowboardových kompletů, které jsou sestavené z velké části pro začátečníky.

Délka snowboardu 

Klasickou poučkou pro výběr délky snowboardu je délka po bradu /zpravidla stačí odečíst cca 20cm od celkové výšky jezdce/. Začátečník by měl vybírat prkno spíš kratší než delší, aby se mu v začátcích líp zatáčelo a prkno se líp ovládalo.

Důležitým faktorem je taky váha jezdce. Každý snowboard má doporučenou váhu jezdce pro různé délky. Váha totiž ovlivňuje pružnost prkna a další jízdní vlastnosti. Přetížený snowboard je pocitově měkčí než by měl být a nechová se tak jak byl navržen. Proto je potřeba koukat i na váhový rozsah.

O výběru správné délky snowboardu jsme se detailněji rozepsali v článku: Jak vybrat délku snowboardu

Šířka snowboardu 

Šířka snowboardu se váže k velikosti bot. Abychom nebrousili špičkami bot ve sněhu, pak je pro boty s velikostí nad 45 EU nutné vybrat prkno s označením WIDE tzn. širší snowboard - u délky je uvedené písmeno "w", např. 161w, 158w...

Jak vybrat délku snowboardu

Pánské / dámské / dětské

Nijak zásadně se neliší snowboardy určené pro pány nebo dámy. Dámská prkna jsou odlišná v tom, že jsou konstrukčně upravená na menší a lehčí postavy. Bývají také užší kvůli menší velikosti dámských bot. Ale v podstatě není důvod proč si nekoupit prkno bez ohledu na jeho určení - pokud tedy vyhovují váhové a délkové parametry.

Pro dětská prkna to platí obdobně, jen zde je potřeba dbát hlavně na to, aby prkno bylo dostatečně měkké a mladým snowborďákům se na nich dobře začínalo. Dětské snowboardy v naší nabídce jsou od značek, které jsou roky prověřené a můžeme je v klidu doporučit.

Tvrdost / pružnost / flex

Ohebnost snowboardu, které se taky říká flex. Flex se uvádí na stupnici od 1 do 10, kdy 1 je nejměkčí a 10 nejtvrdší. 

Měkčí flex odpouští více chyby a líp se ovládá, ale to spíš při nižších rychlostech. Proto je lepší volbou pro začátečníky, ale ocení ho i ten, co stráví celý den ježděním ve snowparku. 

Tvrdý flex je nekompromisní, vyžaduje přesnější manévrování, techniku a neodpouští chyby. Líp pak ale drží ve větších rychlostech nebo na ledu. Proto ho doporučujeme zkušeným jezdcům. 

Vysvětlení pružnosti snowboardu

Prohnutí snowboardu 

Prohnutí ovlivňuje jízdní vlastnosti snowboardu a proto se každý tvar hodí více, či méně pro určitý styl jízdy.

Základními prohnutími jsou camber, rocker, flat a hybrid. Od těchto se pak odvíjí další varianty, které mívá každá značka maličko odlišné. Liší se taky názvy prohnutí u jednotlivých značek.

Camber

Camber je prohnutý vzhůru v oblasti mezi vázáním. Má silný odraz "pop" při skocích, dobře drží na hraně, jízda na něm je dynamičtější. Je to klasické prohnutí, které se hodí nejvíc na upravenou sjezdovku, ale používají ho pokročilí jezdci v parku na skoky. Nejčastěji ho najdeš na All moutain prknech.

Nejširší část desky je tlačená velkou silou do sněhu, což umožní precizní carvingové oblouky, ale také může zachytávat hrany při nedotočeném triku nebo při jiné jízdní chybě.

Camber prohnutí snowboardu

Rocker

Prohnutí rocker je opačně prohnuté prkno do "U". Zdvihnuté konce desky méně zachytávají hrany při nedotočených tricích, snowboard je více točivý. Říkáme, že prkno více odpouští chyby a nekouše hrany. Právě proto se doporučuje na freestyle a začínajícím jezdcům. Nevýhodou může být menší "pop" a menší přenos energie do hrany. Tento typ prohnutí se nejvíce hodí do parku a na freeride.

Rocker prohnutí snowboardu

Flat

Prohnutí flat - něco mezi Camber a Rocker. Je to rovné prkno bez prohnutí. Je tedy stabilní, méně zachytává hrany než camber a je točivější. Často bývá využívané začínajícími a freestylovými jezdci jako tvar, který odpouští chyby, má relativně dobrý pop a je stabilní.

Flat prohnutí snowboardu

Hybrid

Hybridní prohnutí kombinuje camber a rocker a snaží se odstranit nevýhody obou prohnutí. Hybrid má camber zóny pod vázáním a rocker zónu uprostřed. Camber dodává odraz při skocích a rocker uvolněné zatáčení a odpouštění chyb. Hybridní prohnutí najdeš většinou u freestyle a All-mountain prken, ale funguje i ve volném terénu, takže takový univerzál.

Hybridní prohnutí snowboardu

 

Tvar snowboardu 

Tvar snowboardu je dalším kritériem, které ovlivňuje jízdní vlastnosti prkna a definuje jeho možnosti jízdy. Základními tvary jsou twin, directional twin, directional a tapered directional.

Twin (true twin)

Znamená, že prkno je naprosto symetrické. Špička i patka mají stejnou šířku, jízdní pozice je uprostřed desky, takže má i stejné vlastnosti jízdy normálně i "na switch" (opačnou nohou vpřed). Proto se snowboardy s tímto tvarem nejvíc hodí na freestyle do parku.

Twin tvar snowboardu

Directional / Tapered directional

Tvar prkna s výrazně delší a někdy i širší špičkou (tapered directional). Dost často jsou to freeridové desky, kdy delší (případně i širší) špička brání boření se v hlubokém sněhu a napomáhá lepšímu plutí a ovládání prkna.

Directional tvar snowboardu

Directional twin

Je na pohled symetrický snowboard, ale jízdní pozice je mírně posunutá dozadu (1 až 2 cm). Má tedy delší špičku a kratší patu. Velmi často je tento tvar na All-mountain prknech, protože lépe sedí jezdci, který jezdí hlavně dominantní nohou vpřed a tráví většinu času na sjezdovce.

Directional twin tvar snowboardu

3D / 3BT tvar

Speciálním tvarem je 3D (trojrozměrný) tvar 3BT (také nazývaný TBT), se kterým přišla značka Bataleon a u jiných snowboardů tento tvar nenajdeš. Snowboard má lžícovitou špičku a patu, tj. zvednuté hrany v nejširší části. Jinak má klasický camber profil. 3BT dodává snowboardu maximální pop do odrazu, lehčí zatáčení, lepší plutí v prašanu, stabilnější rychlou jízdu na hraně a minimální šanci na zaseknutí hrany. Přečti si víc ve speciálním článku o 3BT.

3D tvar snowboardu 3BT, TBT

 

A na závěr... 

U každého snowboardu uvádíme pro jaký stupeň pokročilosti i styl jízdy je vhodný i tabulky velikostí pro výběr správné délky. Užij si jízdu naplno s tím správným snowboardem!

Pro ty, co hledají celou výbavu, máme už předpřipravené snowboardové komplety s vázáním i s botami, kde jsme kladli důraz na ideální kompatibilitu všech komponentů.

 

Jak vybrat snowboard
expand_less